۴۴ درصد از مساحت استان زنجان در پهنه با خطر بالای زلزله قرار دارد

مسعود بیات منش روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اتخاذ سیاست‌هایی همچون رعایت اصول مهندسی ساختمان در ساخت و سازهای جدید، جلوگیری از گسترش شهرهای مستقر در پهنه با خطر بالای زلزله، مکان‌یابی سکونتگاه‌های جدید در نواحی با خطر پایین زلزله، آموزش مردم در هنگام بلایای طبیعی همچون زلزله می‌تواند در کاهش اثرات مخرب زلزله موثر واقع شود.

وی یادآورشد: مرحله دوم توسعه شبکه شتاب نگاری زنجان در دستور کار اداره کل راه و شهرسازی استان است و با مطالعه لرزه زمین ساختی و زمین شناسی و با در نظر گرفتن ضوابط از پیش تعیین شده مانند لرزه زمین ساخت، زمین شناسی منطقه، زمین شناسی ساختگاهی، توپوگرافی، خطرپذیری، سازه‌های مهم، تراکم کم دستگاه‌ها در بعضی مناطق و امکانات محلی، پنج محل انتخاب شده است که دستگاه‌های شتابنگار برخط تا ۱۵ تیرماه در این مکانها نصب و راه اندازی خواهند شد.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با اشاره به فاز اول نصب ۶ ایستگاه شتاب نگار برخط در شهرستانهای زنجان، ابهر، آببر، سلطانیه، ماهنشان، ارمغانخانه در سال ۹۹، گفت: با آماده سازی زیر ساخت ایستگاه‌های شتابنگار شهرهای قیدار، زرین آباد، چورزق، گیلوان، سلطان آباد، این مناطق به شبکه شتابنگاری برخط متصل خواهند شد.

مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مرجع مهمی در طراحی سازه‌های مقاوم و مدیریت بحران و زلزله در کشور است

بیات منش با بیان اینکه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به عنوان متولی شبکه شتاب نگاری زلزله در کشور، مرجع مهمی در طراحی سازه‌های مقاوم و مدیریت بحران و زلزله در کشور است، افزود: از این رو با پیگیری‌های صورت گرفته، در فاز دوم توسعه، ۵ دستگاه شتاب نگار برخط نسل جدید ۶ دستگاه شتاب نگار دیجیتال در صورت آماده سازی زیرساخت ایستگاه‌ها در مناطق پرجمعیت و لرزه خیزی فاقد شتابنگار نصب خواهد شد.

وی تصریح کرد: این دستگاه‌ها که جنبش زمین و حرکت‌های تکنیکی آن را رصد و اطلاعات را آنلاین در اختیار قرار می‌دهند، برای کاهش خطرپذیری و افزایش تاب‌آوری شهر امکان بسیار خوبی را فراهم می‌کند.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان بیان داشت: در صورتی که مجموعه‌ای از دستگاه‌های شتاب‌نگاری در یک شهر و یا در یک ناحیه همزمان با رویداد زمین‌لرزه بزرگ بتوانیم داده‌ها را به مرکز مدیریت بحران منتقل کنیم، قادر هستیم بفهمیم که کدام بخش از ناحیه و یا شهر بر اثر این زلزله بیشترین شتاب را تحمل کرده و احتمالاً بیش‌ترین خسارت به آن وارد شده است.

بیات منش خاطرنشان کرد: بر اساس این اطلاعات، نیروهای امدادی به مناطقی اعزام خواهند شد که بیشترین میزان خسارت به آن وارد شده است‌.

وی در خصوص دیگر کاربرد این دستگاه، افزود: طبق ضریب آیین نامه ۲ هزار و ۸۰۰ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی شتاب و لرزه منطقه وقوع زلزله توسط این دستگاه ثبت می‌شود و در مهندسی زلزله و راه اندازی سامانه‌های پاسخ سریع اهمیت بسیاری دارند.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان: گسل‌های استان زنجان زیر ذربین شبکه شتاب نگاری آنلاین پایش می‌شود.

وجود یک‌هزار و ۲۰۰ هکتار بافت فرسوده
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با بیان اینکه استان زنجان در حال حاضر ۲۷ ایستگاه شتاب نگار زلزله دارد، گفت: گسل‌های استان زیر ذربین شبکه شتاب نگاری آنلاین پایش می‌شود.   
بیات منش گفت: به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص استان زنجان که متاثر از حوادث طبیعی چون زلزله، لغزش و رانش زمین است، از میان عوامل فوق، زلزله به دلیل شرایط ویژه و عدم امکان پیش بینی و شناخت دقیق آن از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی اظهار داشت: لرزه خیزی و نحوه استقرار مراکز عمده جمعیتی استان شامل نقاط شهری و دهستان‌ها، بررسی لرزه خیزی و پهنه بندی استان از لحاظ خطر زلزله باید در دستور کار دستگاه نظارتی و اجرایی استان قرار گیرد.

۵۱۱ هکتار از بافت فرسوده در شهر زنجان قرار دارد

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، با اشاره به اینکه این استان یک‌هزار و ۲۰۰ هکتار بافت فرسوده دارد، ادامه داد: از این میزان ۵۱۱ هکتار در شهر زنجان قرار دارد.

بیات منش یاد آورشد: سهم بافت فرسوده شهر زنجان نسبت به کل مساحت شهر ۸.۳ درصد، ابهر نیز ۸.۵ درصد، خرم دره نیز ۱۶.۳ درصد، شهر قیدار ۸.۸ درصداست.

وی گفت: اگر بافت فرسوده‌ای دچار فرسودگی جمعیتی شود، بسیار خطرناک‌تر از فرسودگی کالبدی است و جبران حیات این بافت‌ها با مشکل روبه‌رو خواهد شد.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، تاکید کرد: یکی از دغدغه‌های راه و شهرسازی استان، نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد است و مطالعات وسیعی برای بافت‌های فرسوده توسط این اداره انجام شده است.

بیات منش با اعلام اینکه استان زنجان در حال حاضر ۲۷ ایستگاه شتاب نگار زلزله دارد، متذکر شد: در صورت عملیاتی شدن زیرساخت ایستگاه‌ها، تا ۱۵ تیرماه تعداد ۳۸ ایستگاه شتابنگار زلزله، از مجموع یک هزارو ۵۷۰ ایستگاه شتاب نگار در سطح کشور را به خود اختصاص خواهد داد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دو + چهار =